Niels Kuijers

Niels Kuijers | www.klankinitiatief.nl
Niels Kuijers studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf november 1995 is Niels dirigent van Vocaal Ensemble Cantate. Naast de traditie van jaarlijkse kerstconcerten stelt hij concertprogramma’s samen rond diverse thema’s. Daarbij gaat hij de uitdaging in moeilijkheidsgraad niet uit de weg, terwijl het repertoire toch een groot publiek aanspreekt.
Naast Cantate is Niels dirigent van Vocaal Ensemble Tiramisu in Rotterdam, en het Nederlands Hervormd Gemengd Koor in Hardinxveld Giessendam.
Niels werkt regelmatig mee aan de producties van regisseur Cilia Hogerzeil bij Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht. Hij verzorgde de instudering van de vocale partijen bij de opera’s Achnaton (2001), Oresteia (2005),  Curlew River (2006) en De Waterman (2009).
In augustus 2007 heeft Niels de opleiding “Grondprincipes van het Lichtenberg Model” afgerond. Deze driejarige opleiding in Duitsland richt zich op klankgeoriënteerd zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat, heeft tot gevolg dat het zingen meer als vanzelf ervaren wordt en dat de klank voller en tegelijkertijd verfijnder en boventoonrijker wordt.
De principes van het Lichtenberg model hebben inmiddels een belangrijke plek ingenomen in het werken met de koren. Ze geven richting aan de stemvorming van de individuele koorleden en bevorderen een homogene, rijke koorklank.
Samen met Ineke Nelemans heeft Niels in 2006 Klankinitiatief opgericht, van waaruit workshops, groepscursussen en individuele lessen worden georganiseerd.
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates